De tuinen

De tuinen
De tuinen zijn voor een gedeelte al aanwezig. (Evert en Lycke zullen hiervoor verantwoordelijk zijn)

Er is een enorme behoefte vanuit de bevolking van Appelscha en Oosterwolde voor de tuinen. Inmiddels is er meer dan 1.600 m2 aan tuinen aanwezig en zal in de nieuwe situatie door groeien naar 15.000 m2

Op dit moment is er een groenten-, fruit- en kruidentuin.

Er zijn op dit moment 13 vrijwilligers actief in de tuinen en er is een wachtlijst. Wij kunnen de volgende stap zetten met nieuwe vrijwilligers vanaf volgend jaar als er een volgende stap is genomen.

De groenten, kruiden en fruit die overblijven worden tegen een laag bedrag verkocht en hier kunnen de jaarlijkse kosten voor pootgoed, gereedschappen, etc. van bekostigd worden, zodat de tuin een zelfvoorzienend geheel is en de continuïteit gewaarborgd blijft en het initiatief voor de volgende decennia ook gegarandeerd blijft bestaan.


Pluktuin

De bloemen pluktuin zal door Caroline worden ontwikkeld. Ze heeft hier veel passie voor en wil de weide omgeving laten meegenieten van mooie verschillende bloemen. Doordat de pluktuin voor aan de weg gesitueerd wordt zal dit ook een aantrekkingskracht hebben bij de voorbijgangers. Naast de pracht van een bloemenpluktuin is de biodiversiteit enorm en zal dit versterkend werken voor de insecten in de omgeving.

Gezamenlijke tuin

De gezamenlijke moestuin is nu al beschikbaar en zal vergroot worden. Er zijn meerdere mensen die willen helpen in de tuinen en bij de volgende fase kunnen wij ook hieraan meer ruchtbaarheid geven, waardoor de groep vrijwilligers verder groeit en het samenzijn nog leuker wordt.

Op dit moment is er een moestuin, kruidentuin en zijn er vruchten struiken. De tuinen worden al veel bezocht en zijn inmiddels ook door de burgemeester, verschillende ambtenaren, wethouders, andere initiatieven, collega’s en andere geïnteresseerden bezocht.

De diversiteit aan groenten, bloemen en planten is enorm en er wordt veel kennis overgedragen. Zo is er een vrijwilliger die vroeger een biologische tuinderij en veehouderij gehad heeft, verschillende vrijwilligers met jaren ervaring met een moestuin.

Smultuin

Door een smultuin toe te voegen kan ieder even tot rust komen in de smultuin, maar ook zien hoe groenten en vruchten groeien, voelen, ruiken en zelfs ook proeven. Dit geeft een extra dimensie aan het erf. Landschapsbeheer Friesland zal voorzien in struiken en andere beplanting.

IMG_6950
IMG_6962

Vlindertuin

De Vlindertuin zal een aantrekkelijke tuin worden voor vlinders. Op dit moment zijn er al
veel soorten te vinden op het erf. Om de omstandigheden te verbeteren, willen wij een
gedeelte toevoegen met nog meer soorten struiken en planten om de vlinder een nog
betere omgeving te bieden. In de vlindertuin komt een bankje om te kunnen zitten.

Insectentuin

Op het hele erf, maar vooral bij de singels en in de tuinen zijn insecten te vinden. Wij zullen daardoor ook niet een aparte tuin aanleggen, maar wel op verschillende plaatsen een insecten hotel plaatsen. De tuinen kunnen bezocht worden om de insecten te ontdekken en vooral via het blotevoeten pad kom je langs vele plekken waar verschillende soorten insecten wonen. Af en toe zal er een rondleiding gegeven worden en mogelijk ook klassen van het voortgezet onderwijs onder begeleiding van een docent.

Tuinderij

Aankomend jaar zal tuinder Vince ons helpen de tuinderij opzetten en daarnaast helpen bij de gemeenschappelijke moestuinen en informatie en educatie geven. Vince woont in Appelscha en heeft een opleiding voltooid bij Warmonderhof. Hiernaast heeft hij bij een bessenkweker en een aantal bio tuinderijen gewerkt. Hij heeft dus veel kennis in huis. Vince gaat ons helpen om het bio-divers op te zetten, met een teel plan, zodat er jaren genoten kan worden van de tuinen en hierdoor de grond rijker wordt in plaats van uitgeput raakt. Ook de deelnemers wordt dit bijgebracht, zodat in de aankomende jaren Vince steeds minder aanwezig is op het erf en het de kennis en kunde op het erf zelf aanwezig is. Ook krijgen de deelnemers hierdoor de kennis en kunde die ze in hun eigen tuin kunnen toepassen en mogelijk later ook anderen kunnen helpen met een kennis en kunde.

Vince zal gedurende 2 ochtenden per week de tuinen beheren en aansturen. Hierdoor kunnen wij veel expertise toevoegen. Vince zal ook educatie geven de vrijwilligers en begeleiding aan dagbesteding Noord naast de moestuintjes en andere mogelijke activiteiten.

Wij willen aan mensen uit de regio vierkante meter moestuin weggeven. Hierdoor kunnen mensen tegels uit de tuin halen en tuintje erin leggen. Hierdoor komt er meer water bebouwde kom de grond in. Wel vragen wij als tegenprestatie hulp in de gemeenschappelijke tuin. Hier krijgen ze ook informatie van de tuinder om ook hun tuintje thuis te laten slagen.

Om het extra aantrekkelijk en leuk te maken gaan wij een eetbare vierkante meter wedstrijd uitschrijven. In de periode dat er getuinierd wordt zullen er ook workshops zijn en kan er aan andere vrijwilliger en tuinders tips en recepten uitgewisseld worden.

Door een goede begeleiding, een spelelement en samen kennis te delen zal de betrokkenheid enorm toenemen en de kans van slagen voor alle tuintjes erg groot zijn.

Wij hopen op 20 deelnemers.Tuinderij De VeldhofEen vierkante metermoestuin iets voor jou? - TuinadviesWekelijks op zaterdagochtend en dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur met elkaar aan de slag